esclatar com una bomba

1) Rebre de manera brusca una mala notícia que ens sorprén, ens pertorba i ens commociona.

2) Rebre bruscament qualsevol cosa inesperada que ens resulta molt molesta.

En la novel·la Enllà de l’horitzó, d’Enric Valor, podem llegir:

El bombardeig de Guernika per la Legió Kóndor nazi –atribuïda als republicans per la propaganda facciosa, seguint així el sistema de tots els feixismes d’atribuir als enemics els propis crims i defectes– esclatà com una bomba que somogué totes les cancelleries i consciències de les nacions occidentals, culpables de l’abandonament de la República Espanyola.

En el conte Nigra sum, de Jesús Moncada, llegim:

M’anava de primera. Mataria dos ocells d’un tret: aconseguiria un botí esplèndid, el dels donatius que els babaus abocaven a l’astràgal a canvi de miracles, i, de passada, acabaria amb aquella impostura, una altra de les bòfies vaticanes. Dit i fet. La notícia, ja ho saps, va esclatar com una bomba. La nota de premsa redactada a mitges pel govern civil i el bisbat deia que la comitiva amb la relíquia de la beata havia estat atacada per una banda de vuit perillosos malfactors armats fins a les dents. Els frares del seguici havien provat de resistir d’una manera tan heroica com inútil, la superioritat numèrica de l’enemic era abassegadora.

NOTA: El conte Nigra sum, de Jesús Moncada, podem trobar-lo en el recull de contes titulat Calaveres atònites que forma part, junt amb els reculls Històries de la mà esquerra i El Cafè de la Granota, del llibre Contes, publicat per La Magrana en l’any 2001 i reeditat per Labutxaca en 2011.