tractar com un gos / tractar com a un gos / tractar com a gossos

Tractar molt malament, sense gens de consideració, amb menyspreu.

En Els camps dels vençuts, de Toni Cucarella, podem llegir:

–Ja estem allà! Ja la tenim! Qualsevol que la senta es pensarà que no la vull, jo! Com si la tractara com a un gos! Queixa en tindrà…

Josep M. Sugranyes, en el seu llibre Garbellada de refranys, escriu:

Unes terceres remuguen de “viure com a gat i gos”, quan es viu en discòrdia, sobretot referit a una parella, o de ser “tractat com un gos”, quan se sotmet a algú de forma despòtica, i encara de “morir com un gos”, per assenyalar la persona que ha mort oblidada de tothom i sense companyia.

En Tabarca. Aventura per la Mediterrània, de Juli Capilla, llegim:

Els nostres amics van ser tractats com a gossos, val a dir. En baixar del vaixell, ara confiscat pel Soldà tunisià, van ser duts directament a la presó.

En la novel·la Pandora al congo, d’Albert Sánchez Piñol, trobem:

Els tractaven com a gossos, i quan es morien els abandonaven com a gossos morts.

Albert Manent, en Del noucentisme a l’exili: sobre la cultura catalana del nou-cents, escriu:

Recordo haver-li sentit dir d’un personatge que era tan burro que es podia mocar amb les orelles. O del grup “Destino”, que els tractava com a gossos. Recordem que no el van tractar bé, i que els anys cinquanta Sagarra feia la secció “Antepalco” a la revista.

En Hotel intercontinental, de Quim Monzó, trobem:

Poder anar a un taulell d’una oficina de la Ce a Barcelona, parlar-hi en català, no ser tractats com a gossos i aconseguir un opuscle ni més ni menys que en llengua catalana! Ni en els moments d’abrandament nacional més exaltats havíem somiat una cosa així.

Marinela Garcia Sempere, en Lo passi en cobles (1493): estudi i edició, en una nota al peu de la pàgina 350, escriu:

Els jueus són tractats molt freqüentment com a gossos i com a llops en aquesta obra.

En Història crítica del Futbol Club Barcelona: 1899-1999, de Ramon Barnils, podem llegir:

El 8 de març, el defensa Juanjo trenca el silenci de la resta de la plantilla dient que “el senyor Núñez és un hipòcrita” i “que tot el futbol espanyol està podrit: ens tracten com a esclaus i com a gossos”.

Manuel Joan i Arinyó, en la novel·la Escuma de mar, escriu:

Tants anys tractant-nos tots com a gossos, aquell esclat d’amabilitat i afecte ens feia estar en carn de gallina del matí a la nit.

Marisol González Felip, en el llibre Frases fetes al nord de la llengua, arreplega l’expressió tractar com un gos que definix de la manera següent:

Maltractar. Ex.: El capatàs abusa de la seua autoritat i tracta els treballadors com a gossos. SIN.: tractar com un drap mal llavat, tractar com un drap, tirar el rall.

NOTA: Aquest modisme comparatiu l’arreplega el Diccionari de la Vall d’Albaida.