saber més que el Nel de Murla

1) Saber moltes coses, saber molt, ser molt sabut.

2) Ser enginyós, tindre facilitat per a resoldre problemes complicats que es presenten en la vida.

Fa referència al pilotari José Vicente Riera Calatayud, el Nel de Murla, que es considera l’inventor de l’escala i corda, la modalitat de més prestigi de la pilota valenciana.

Aquest modisme comparatiu me’l va fer saber Carles Rocher Coscubiela que em va assegurar que li l’havia sentit dir a un home, natural de Benigembla, de nom Juan i de professió xofer. Segons sembla, durant la primera mitat del segle XX, el modisme va tindre una certa vigència en la Marina Alta.

Li vaig preguntar per aquest modisme a Víctor Iñurria Montero, que va ser president de la Federació de Pilota Valenciana, en un missatge que vaig enviar a la llista Migjorn. Víctor en va respondre en un missatge de data 13 de setembre del 2012 en el qual em confirma que l’ha sentit en diverses ocasions, però sempre en ambients relacionats amb la pilota valenciana, mai pel carrer.

El Nel de Murla es va morir l’any 1954. Carles Rocher em va dir que en el programa Trinquet, de Canal 9, es va emetre una gravació en la qual es veu José Vicente Riera Calatayud amb més de setanta anys d’edat passejant pels voltants de Murla en companyia d’una altra persona. El Nel de Murla va fer diverses estades en els Estats Units, a on anà a jugar a pilota, i es degué portar d’Amèrica algun aparell d’enregistrar que en aquella època no era gens fàcil trobar a Espanya.