més vell que les eres de Benarrai

S’usa per a expressar que alguna cosa és molt antiga.

En el llibre Els noms dels carrers d’Ontinyent, de Josep Sanchis Carbonell, podem llegir:

Amb aquesta denominació [Benarrahim] ha sigut titulada [sic] recentment un carrer a la partida de Caputxins. Bernabeu, 1997.
Realment, però, el carrer de Benarrai va ser retolat l’any 2000.
En febrer de 2013, el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent va inaugurar el trajecte “camí de Benarrai–l’Almaig”.
Un cartell ens informa que “aquesta ruta de vora un quilòmetre de llarg, paral·lela a la circumval·lació CV-81, ens permet passejar, entre plàtans, per dos vells topònims de l’horta d’Ontinyent de reminiscències àrabs, terra d’antics conreus. Terra d’aigua i séquies. De trestalladors trencats”.
Benarrai és el nom de lloc d’una partida d’horta, “possiblement aràbic i del qual C. Barceló Torres diu: ‘1248 Benaraim, terme al regadiu d’Ontinyent que apareix al Llibre de Repartiment. És poc segur, però podria tractar-se de / Bani Ibráhim/ o / Aban Abráhim/, o també de / Bani Ráhim/’. Aquest topònim el tenim datat molt sovint des del 1342, però de moltes formes diferents (‘Benarahim’, ‘Benarraym’, ‘Benarraim’, i el més modern de ‘Benarray’). (Cano, 1985)”.
Benarrai es documenta també a les acaballes del segle xv: “a la era de benarraym” (AMO: Clams 1497, Cúria de Justícia d’Ontinyent 1497 [C.J.], i Padró de Riquesa 1802 [P.R.]).
El cronista Alfredo Bernabeu ens informa que en la partida de Benarrai hi havia “una era que fou propietat municipal almenys durant els segles xv-xvii. Una acta municipal redactada el maig de 1601 en feia referència: ‘que no es venga la era de Benarrahim per los molts servicis que fan als circunsvehis’ ”. Amb la denominació de Benarrai, l’any 2000 va ser retolat un carrer a la partida de Caputxins, tot just on mor la ruta.

NOTA 1: Aquest modisme comparatiu l’arreplega Josep Sanchis Carbonell en Bocaviu.

NOTA 2: Done les gràcies a Josep Sanchis Carbonell per la seua ajuda.