Es diu que algú està més mort que viu quan li falta vitalitat, energia, vivor, bé per una malaltia o bé altres causes.
En el Tirant lo Blanc podem trobar uns quants exemples d’aquest modisme comparatiu Vegem-los:
● En el capítol LXVII titulat Com fon feta la batalla de Tirant ab lo senyor de les Vilesermes, trobem:
E com posaren lo cos en lo vas, acostaren a Tirant tan prop d’ell que quasi de la mà de l’espasa senyalava que el posassen dins (si bé s’era més mort que viu), car així era estat ordenat per los jutges del camp.
● En el capítol LXXII titulat Com Tirant entrà en lo camp ab los tres cavallers, l’u aprés l’altre, e de tots fon vencedor, llegim:
Tirant descavalcà prestament, tirà l’espasa e posà’s prop d’ell, que si es volgués llevar que el ferís ab l’espasa, que el matàs o el fes desdir o dar per vençut segons és pràctica en les armes a tota ultrança. E Tirant li demanà si volia fer més armes, e l’altre era més mort que viu.
● En el capítol CCXCIX titulat Replica Tirant a les raons de Plaerdemavida. Com la galera de Tirant se perdé en la costa de Barberia, podem llegir:
No sé si es defalt a la mia vista, car, a mon semblant, me par ésser més mort que viu, per la color que té descolorida, ab més bella cara, e lo llustre dels ulls que par que sien robins acunçats.
● En el capítol CDXVI titulat Com la Viuda Reposada se matà per temor de Tirant, trobem:
E l’Emperadriu e la Princesa, qui saberen que l’Emperador s’era esmortit, lleixaren la Viuda Reposada e cuitaren a la cambra de l’Emperador e trobaren-lo més mort que viu.
● En el capítol CDLXXVII titulat Lo testament de la Princesa, llegim:
Jo veig l’Emperador més mort que viu per ocasió mia. D’una part me tira la mort de Tirant, e de l’altra lo meu pare; cascuna part me venç.
Isabel-Clara Simó, en la novel·la Júlia escriu:
I així va arribar a aquella cambra, on estava més mort que viu el pobre Josep.
Josep Lozano, en la novel·la El mut de la campana, escriu:
–Crec que estic més mort que viu.
En el Diccionari català-valencià-balear, en l’entrada mort, trobem:
Estar mig mort, o més mort que viu: estar molt mancat de vitalitat, sia per fam, sia per por, per dolor, etc. Magdalena que staua més morta que viua prenia esforç per ajudar a la Senyora, Villena Vita Chr., c. 214.