més fred que un gos xicotet

Passar, tindre o patir molt de fred.

S’usa aquest modisme comparatiu perquè els cadells de gos sempre tremolen.

I ¿per quin motiu tremolen els cadells de gos? Doncs perquè la calor que perden és gran comparada amb la que genera el seu cos, cosa que no passa en un gos adult.

Per a poder comprendre açò farem uns càlculs matemàtics molt senzills. Si dividim la fórmula de la superfície d’una esfera per la del seu volum obtenim com a resultat sis dividit pel diàmetre de l’esfera. Si fem la mateixa operació amb un cub, veurem que el resultat és sis dividit per la longitud del costat del cub. Evidentment, la forma d’un gos o de qualsevol altre animal (ésser humà, cavall, hipopòtam, porc, etc.) no és esfèrica ni cúbica, però com a aproximació ens aprofita perquè la diferència no és gaire gran. La fórmula que obtenim quan dividim la superfície d’un cos pel seu volum ens aprofita per a comprendre la quantitat de calories que irradia per unitat de superfície el cos en qüestió comparades amb les que genera per unitat de volum. Com més voluminós és un animal, menor és el nombre de calories emeses comparat amb les generades. I, al contrari, com més menut és un animal –o un ésser humà, evidentment– més gran és la quantitat de calories perdudes per radiació –i per convecció, si fa vent– comparat amb les generades. Per eixe motiu les persones grosses patixen més calor que les primetes. Per això els hipopòtams estan quasi sempre en l’aigua i els elefants africans tenen unes orelles grandíssimes i amb molts vasos sanguinis. Eixe és el motiu pel qual cal abrigar adequadament els xiquets xicotets si no volem que estiguen sempre patint constipats i altres malalties, com les otitis, que sempre són una complicació d’un refredat. Per eixe motiu els pollets acabats d’eixir de l’ou s’amaguen davall de sa mare. Per això els pollets que naixen en les incubadores tenen làmpades de rajos infrarojos que els donen la calor que no els dóna la mare. I per això tremolen els cadells de gos. No tremolarien si estigueren arrimadets a sa mare, com ho estan els cadells de llop o d’altres animals salvatges.

NOTA: Aquest modisme comparatiu l’arreplega Alexandre Agulló i Guerra en Brots i esclafits verbals d’Alcoi i rogle de pobles muntanyencs.