més alcoià que el café gelat

Molt alcoià.

Es dóna el nom de café gelat a una beguda espirituosa de café característica d’Alcoi.

Per a elaborar el café gelat hem de tindre café torrat i mòlt de la millor qualitat, alcohol etílic de 96 graus i aigua. El café es fica en unes calces especials que es submergixen en l’alcohol i es deixa en maceració durant deu dies o més. Després es retiren les calces amb el café i s’hi afig l’aigua que calga per a obtindre una beguda d’una graduació alcohòlica d’uns 17 graus. Això és tot.

Aquesta beguda va nàixer a Alcoi en la primera mitat del segle XIX, en l’època de la revolució industrial, com un estimulant per a ajudar a suportar les jornades laborals d’aquell temps, molt llargues i molt pesades. La beguda es consumia sola o barrejada amb gasosa. Actualment continua consumint-se i és molt popular en les comarques de l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Marina Alta i la Marina Baixa, sobretot en les festes de moros i cristians. Es beu sola o en combinació amb diverses begudes, alcohòliques o no alcohòliques (cervesa, orxata, refresc de cola, granissats diversos, llet i batuts diversos, etc.). Hi ha un bon grapat de combinacions –més de quinze– i totes tenen el seu nom. Les més conegudes i més consumides són la mentira (1/3 de café gelat i 2/3 de granissat de llima), la negreta (1/3 de café gelat i 2/3 de cervesa), la burreta (1/3 de café gelat i 2/3 de refresc de cola) i el plis-plai (1/2 de café gelat i 1/2 de refresc de cola).

El nom que els alcoians del segle XIX varen donar a aquesta beguda va ser café gelat, per a distingir-la del café calent o infusió de café. La immensa majoria dels valencians usem habitualment l’adjectiu gelat amb el significat de fred. En el cas que ens ocupa el significat de la paraula gelat és, exactament, ‘a la temperatura ambient’. Café gelat és una denominació popular antiga, però també moderna perquè actualment continua usant-se amb total normalitat. És un nom original i molt encertat i és el que s’hauria d’haver usat com a denominació comercial de la beguda. Durant molt de temps s’ha emprat la denominació café licor, totalment inadequada perquè la beguda en qüestió no és un licor. Ara s’usa la denominació geogràfica aperitiu café d’Alcoi. És una llàstima que els alcoians no hagen tingut la personalitat d’imposar el nom genuí de la seua beguda com a denominació comercial. I em dol dir-ho perquè jo sóc d’Alcoi.

NOTA 1: L’aigua que s’ha d’emprar per a elaborar el café gelat ha de ser de molt bona qualitat a fi que no comunique cap sabor estrany a la beguda i permeta mantindre l’aroma del café com més pur, millor. La més adequada és l’aigua desmineralitzada, equivalent a l’aigua destil·lada. És un tema que conec bastant bé perquè mon pare va ser representant d’una casa de tractament d’aigües i la immensa majoria dels equipaments que es varen instal·lar en la indústria alcoiana entre 1940 i 1970 els va vendre ell. Jo mateix vaig treballar uns quants anys en aquella empresa, actualment desapareguda.

NOTA 2: Done les gràcies a Joaquim Victoriano i Lavinya per la seua ajuda.