menjar més que el dragó del Col·legi (o que el dragó del Patriarca)

Menjar molt, amb molta gana.

En el llibre Poesia acadèmica valenciana del barroc, de Pasqual Mas i Usó, trobem els versos següents de Pere Jacint Morlà:

Sert, Antolí, que menchau
més que el dragó del colegi.
Aneu y portau primer
lletugues y corniservi
camarroges, erba-sana
sigrons, jolivert y alls tendres
y veniu prest que au de anar
hasta el molí de don Dèri.

Fa referència al dragó dissecat que hi ha a l’entrada del col·legi del Corpus Christi de la ciutat de València que en realitat és un caiman del Carib que el marqués de Monterrey, virrei del Perú, va regalar al Patriarca Juan de Ribera, fundador del col·legi, que durant dos anys –de 1602 a 1604– va ser virrei de València. El caiman, quan li va arribar a Juan de Ribera, era un cadell i el seu amo el va criar en el jardí d’una casa que tenia en el carrer d’Alboraia, a València. L’animal –al qual el Patriarca va posar el nom de Lepanto– va viure molts anys. Quan es va morir el caiman, el 7 de juny de 1606, el Patriarca va manar que el dissecaren i el penjaren a l’entrada de l’església del col·legi del Corpus Christi, a on encara hi és.

El motiu de dir que el dragó en qüestió menja molt podríem trobar-lo en el fet que antigament era costum posar en les esglésies cocodrils, caimans o altres animals dissecats amb una llegenda que deia que si no et portaves de manera adequada dins l’església i, sobretot, restaves en silenci durant els actes religiosos, l’animal se’t menjaria. Açò es feia, fonamentalment, per a fer por als xiquets i que estigueren quietets i calladets.

Hi ha la llegenda que hi havia un dragó que s’amagava en les séquies de l’horta de València i que es menjava els llauradors fins que un cavaller amb una armadura d’espills i una llança molt gran el va enlluernar i el va matar. La gent va identificar el caiman del Patriarca amb el dragó llegendari. També aquest podria ser l’origen del modisme comparatiu.

El poeta valencià Maximilià Thous i Orts va escriure una comèdia titulada El dragó del Patriarca que va estrenar en el teatre Alkázar de València l’any 1931.

Cal aclarir que els valencians, al col·legi del Corpus Christi de la ciutat de València, l’anomenem “Col·legi del Patriarca” o, simplement, “el Patriarca” perquè el seu fundador, Juan de Ribera, tenia el títol de Patriarca d’Antioquia, títol que li va donar el papa Pius V l’any 1568.

NOTA 1: El cornicervi és una planta de la família de les plantaginàcies, espècie Plantago coronopus, les fulles de la qual es poden menjar crues en ensalada. També se l’anomena cornicelis, cervina, plantatge cornut i plantatge estrellat.

NOTA 2: El virrei del Perú va regalar a Juan de Ribera dos cadells de caiman. Els dos varen viure molts anys i, quan es varen morir, els varen dissecar i en varen posar, u d’ells –el dragó del Puig–, en l’església del monestir de Nostra Senyora del Puig, i l’altre –el dragó del col·legi o dragó del Patriarca– en l’església del col·legi del Corpus Christi.