cienciós com un llaurador

S’usa per a expressar que una persona és molt sensata, té trellat, és reflexiva, no fa ni diu desficacis, és equilibrada, ponderada, té molt de sentit comú, no es deixa endur mai per la rauxa.

Aquet modisme comparatiu s’usa, normalment, amb el verb ser. És un localisme d’Alcoi.

NOTA 1: En el valencià d’Alcoi s’usa cienciós –paraula derivada de ciència– per a denominar la persona que és sensata, assenyada. En el parlar d’Alcoi, cienciós es pronuncia [sensi’os] i ciència es pronuncia [s’εnsia].

En la pàgina 717 del llibre  Tresor del valencià meridional: diccionari temàtic i fraseològic, d’Ovidi Carbonell Cortés, Josep Tormo Colomina i Jordi Colomina i Castanyer, trobem “sensiós -a”, en l’apartat dedicat al caràcter de les persones, com una de les denominacions emprades en el valencià meridional per a referir-se a una persona madura.

L’entrada 102 de l’inèdit Vocabulari alcoià, de Josep Tormo Colomina, diu:


sensiós/sensiosa: referit a una persona, que té molt de coneixement, molt de trellat, que és seriosa, formal, que pensa molt bé les coses abans de portar-les a efecte, que sol estar encertada en les decisions que pren, que medita, reflexiona o pensa detingudament allò que vol fer, etc.


NOTA 2: La paraula “sensiós” apareix en el poema Vell campanar de l’escriptor  vinarosenc José Sebastián Farga Esteller.

He esbrinat que aquesta paraula, en el parlar de Vinaròs, té exactament el mateix significat que li donem a Alcoi i es pronuncia igual.

El Diccionari Català-Valencià-Balear té l’entrada cenciós, a on podem llegir:

Que té ciència (Morella). «És un xic molt cenciós».
 Fon.: sensiós (Morella).

Considere que la definició del DCVB no és correcta. “Tindre ciència” significa saber molt, però una persona pot saber moltes coses i no ser gens assenyada i, al contrari, pot saber-ne ben poques i tindre molt de trellat, ser molt ponderada. No és la mateixa cosa “tindre coneiximents” que “tindre coneiximent”.

Però, en canvi, en el mateix DCVB, troben l’entrada acenciat , que definix així:

Assenyat, de seny equilibrat; cast. sensato.
    Fon.: asensiát (Tortosa).
    Etim.: format damunt cència (<ciència).

Aquests definició sí que és correcta.

NOTA 3: Inexplicablement, el DNV de l’AVL no arreplega ni cienciós ni acienciat.

NOTA 4: Done les gràcies a Josep Tormo Colomina per la seua ajuda.